Slik gir
Donald leseglede

Tegneserier har mange fordeler sammenlignet med «vanlige» barnebøker.

Donald-fans er generelt mer positive til lesing

Ved å senke kravene til hva barna skal lese og la dem velge mer selv, øker lesegleden, og barna blir mer motivert for å lese. Det kan være så enkelt som å oppmuntre barnet til å lese tegneserier.

Bilder å støtte seg til

Det forventes at barn problemfritt skal hoppe fra bildebøker til bøker med bare tekst. Så lenge barnet blir lest for og den voksne også snakker om innholdet i boken, klarer de fleste barn å danne seg egne bilder av handlingen.
Men når barnet skal begynne å lese selv, kan mye av lesegleden bli borte.
Hvis barnet bruker mye energi på selve lesingen, kan deler av handlingen gå tapt, og lesing blir en mindre spennende opplevelse. Det er ikke gøy å lese noe man ikke forstår eller får med seg.
I en hverdag hvor bøker slåss om plassen med pc, spill og sosiale medier, er det ikke til å stikke under stol at «nykommerne» ofte vinner: Skjermtid er et hyppig diskutert tema i mange familier.

Les Donald – og få både i pose og sekk

Både gutter og jenter i alle aldre leser tegneserier, men det er en større andel jenter enn gutter som leser bøker.
Mange gutter liker action og fart, og dataspill frister ofte mer enn en bok.
En høy andel av elevene i den norske skolen sliter med lesingen, dette gjelder spesielt gutter.
Her kan tegneserier gjøre den store forskjellen, og det argumenteres for at tegneserier bør tas inn i varmen på skolen og i bibliotekene. Tegneserier er morsomme og spennende, og mange av dem kan man også lære mye av.
For de minste er det topp å begynne med Donald Duck.
Det står få ord i hver boble, men allikevel nok til at barnets ordforråd blir utvidet. Donald er oversiktlig, og boblene gjør det lett å skjønne hvem som sier hva. Det er enkelt å finne tilbake hvis det er noe man vil lese om igjen.
Når lesingen er morsom, vil barnet lese mer, og motivasjonen øker.


 

ABONNER PÅ DONALD DUCK

donaldfigur

ABONNER PÅ DONALD DUCK
BESTILL DONALD - FÅ FLOTT GAVE

Barnet vokser med tegneseriene

Seksåringen syns ikke ettåringens pekebøker er særlig spennende.
Og selv om fjortisen fremdeles gjerne leser Donald, kan hun eller han med fordel utvide repertoaret og introduseres for andre og ulike typer tegneserier.
Det finnes en skog av ulike tegneserier, og hvis innholdet i tegneserien er i tråd med barnets interesser, øker motivasjonen for å finne ut mer om et emne, og vips – så sitter poden der med en bok.
Tegneserier kan bidra til faktabasert kunnskap, sette ord på sosiale problemstillinger og leses på fremmedspråk.
Mulighetene er mange og begrenses bare av fantasien og tilgjengeligheten.
Kanskje omskaper ikke Donald poden til en altslukende lesehest, men det er store sjanser for at lesegleden, og dermed leselysten, stimuleres.

%

av de med høy Donald-leseglede har også̊ høy generell leseglede